Про живіть зиму по Аюрведі - зміцните здоров'я!
Традиційно зиму іменують сезону грипу та застуд . А згідно Аюрведе, зима не є ослаблює людину сезоном, а навпаки – це ідеальний час для зміцнення імунітету.
Імунітет по Аюрведі – це «бали», що в перекладі означає «сила». Бали, як і здоров'я, згідно Аюрведе включає в себе не тільки фізичний аспект, а також духовний і психологічний. І найголовніше – це гармонія всіх компонентів. По суті, імунітет пов'язаний з травленням. Якщо апетит гарний, травлення – сильне, то і імунітет – міцний.
Як же посилити імунний захист організму?
Основу нашого імунітету формують харчування, спосіб життя, спадковість, вік і навіть час року. На щастя, можливо придбати стійкий рівень імунітету, який буде супроводжувати вас протягом усього життя. Отже, імунітет буває 3 рівнів:
1) спадковий (Сахадж) – даний природою, який дається від народження;
2) сезонний (Каладж) – коливні рівні імунітету, зумовлені зміною часів року, різними етапами життя і циклами впливу планет;
3) стійкий (Юктикрити) – постійний рівень імунітету, за що відповідає людина і його можна налаштувати, дотримуючись Аюрведічеського режиму харчування і способу життя.
Якщо спадковий рівень змінити не можна, то сезонний - найбільш піддається плануванню та корекції за допомогою правильного харчування і трав'яних препаратів. Ви можете запитати мене: чому тоді його потрібно зміцнювати саме взимку? Все просто. Холодною зимою у людини спостерігається найбільш сильне травлення. Зима – це пора року, коли природа все-таки готова нас насичувати, хоча всі думають чомусь навпаки. Внаслідок дуже високого рівня травлення взимку люди відчувають більш сильний голод і фактично можуть краще перетравлювати їжу, відповідно, маючи свої тіла.
Найголовніше взимку – це дотримуватися Аюрведичний режим дня і харчуватися імуностимулюючими продуктами. Також зима – найкращий сезон для расаян і трав'яних препаратів, так як високий рівень травлення допомагає краще їх засвоювати.
Так що ж це за імуностимулюючі продукти?
Це свіжі органічні продукти, легкі для перетравлення і корисні для здоров'я. Лідируючі позиції серед них займають свіжі органічні овочі, фрукти, молоко, йогурт, очищені крупи, а також масло гі. Варто обмежити вживання продуктів, що пройшли обробку в промисловому масштабі, а також консервованих, заморожених і розфасованих продуктів харчування. Також варто виключити з щоденного раціону продукти, що містять консерванти. Всі вони роблять захисну систему вашого організму млявою і схильною до ризику.
Якщо розглядати смаковий спектр їжі, то взимку краще всього вживати продукти з кислим, солодким і солоним смаком і скоротити терпкий, гострий і гіркий смак, хоча в свою дієту слід включати звичайно ж всі шість смаків. Ідеальна їжа – це тепла, домашня, масляниста їжа, якщо вона не смажиться у фритюрі і готується на легкозасвоюваних оліях, таких як масло дхі або оливкове масло. Не варто їсти холодну їжу, так як вона знижує травний вогонь і знижує імунітет.
Окрему увагу варто приділити способу життя. Варто дотримуватися Аюрведичний режим дня, а не працювати по ночах, періодично заглядаючи в холодильник і відсипатися за годинку днем, як втім надходять багато хто з нас. Намагайтеся лягати спати трохи раніше, а прокидатися раніше, це додасть вам більше енергії і свіжості.
Ще однією корисною знахідкою Аюрведи є абхъянга – щоденний самомасаж, який стимулирет всі органи тіла, очищає організм від шлаків і створює захисне поле від стресів і хвороб.
Дотримуючись рекомендації Аюрведи щодо харчування і способу життя, можливо вам вдасться виробити сталий, постійний стан імунітету – імунітету вже третього рівня (Ютикрити), яке і є головною метою людини. Адже «бали» - імунітет – означає саме «стан без хвороб», до чого варто прагнути.
Так що нехай саме ця зима стане вашим першим кроком до стійкому і сильному імунітету, що дозволить вам провести цю холодну пору в теплі і здоров'я.
- Консультація лікаря Аюрведи Кириці Геннадія в КиєвіКириця Геннадій, закінчив Кишинівський медичний інститут (терапевт) і більше 20 років вивчає і практикує Аюрведу. Проходив навчання в Індії. Дуже добре опанував пульсової діагностикою (наді вигьян) і проводить повноцінні аюрведичні консультації.