Піплі — слабке травлення, усуває холод, застій, токсини, відновлює ослаблені функції

Pipply, Pipali, Перець Піппалі згадувалося ще в стародавніх аюрведичних рукописах. Чарака Самхіта, яка вважається найдавнішою і найбільш великою серед аюрведичних канонів, що увійшли до нас, описує Піппалі як сильний стимулятор для травної та дихальної систем.
Перець Піплі надає зігрівальну дію, усуває холод, застій і Аму, відновлює ослаблені функції організму.
Перець Піппалі сприятливо впливає на горло, лікує закладеність носа та кашель, підсилює апетит, застосовується у разі розладів травної системи (рідкий стілець, ікота, кольки, блювотне). Він також є омолоджувальним засобом — головним способом для легень і для Капхи.
Піплі, приготований як молочний відвар, використовується у разі хронічних легеневих захворювань, наприклад, під час лікування астми. Перець Піппалі вважається природним афродизіаком і стимулює роботу репродуктивної системи людини. «Causasti pipli» — це унікальний збір, який виготовляється таким способом: витриманий порошок Піппалі змішують із відваром із перцю Піппалі, який настоюється впродовж 8 днів. Завдяки цьому способу Піппалі стає сильнодільним і міцним, тому використовувати його рекомендується в дуже малих дозах.
Перерахуємо кілька назв зборів на основі Піппалі, які використовуються в Аюрведі: Pippalyasava, Vardhamana pippli, Causasti pippli, Pippli khanda, Sitopaladi curna, Guda pipplali та інші.
Лікувальні властивості Піппалі Перець Піппалі є сильнодільним рослинним компонентом, що широко використовується як засіб для продовження молодості в аюрведичній науці Расаяні. Відіграє найважливішу роль в очищенні організму від шлаків. Покращує травлення, засвоєння споживаних продуктів і прискорює метаболізм.
Заспокоює нервову систему та сприяє спокійному сну. Використовується проти хронічної дизентерії та зараження гельмінтами. Полегшує кашель і біль у горлі. Використовується під час лікування ікоти, нестандартних форм лихоманки, геморошок і анемії. Покращує кровообіг і роботу імунної системи. Сприятливо впливає на здоров'я легень. Виводить токсини з легких і нирок, а також очищає лімфатичні вузли.
Суміш Піппалі з медом допомагає знизити надмірну кислотність шлункового соку. Використовується для стимуляції роботи мозку.
Знижує частоти нападів бронхіальної астми. Індійська назва Пипли походить від лат. Piper Longum, що в перекладі означає перець довгий. Інші назви цього перцю: Яванський перець, Індійський або індонезійський довгий перець, Піпал, Суха сережки, Піппалі. Перець Піппалі надзвичайно ефективний для поліпшення травлення, обміну речовин та засвоєння корисних мікроелементів.
В Аюрведі він використовується в процедурах омолодження та для виведення токсинів з організму. Вважається, що Піппалі покращує взаємодію трьох дош. Крім того, він успішно бореться з застудою та кашлем, є жарознижувальним і чудово тонізує мозкову діяльність. Перець Піппалі висушується й може використовуватися як окрема спеція, так і для суміші прянощів. Смак цієї спеції має щось загальне зі смаком чорного перцю. Якщо змішати перець Піппалі з чорним перцем і імбиром, ми матимемо так звану приправу «Трикату» (що означає «3 спеції»). Це найвідоміший аюрведичний стимулювальний склад, який часто рекомендується під час хвороб дихальних шляхів.
Кілька цікавих фактів про Піппалі Родиною цього куща вважаються Індія і Шрі Ланка. Плоди, відомі як перець Піппалі, а також його коріння — «pipli mula», широко використовуються з медичною метою. Свіжі плоди мають солодкуватий смак і охолоджувальний посмак. У висушеному вигляді властивості Піппалі змінюються на протилежні: його смак стає пекучим і гострим, а після вживання залишається зігрівальний ефект. Висушений перець Піппалі використовується для зниження Вата доші та посилення Пітта доші.
У кулінарії: в Індії перець Піппалі зазвичай кладеться в маринади або до м'яса. Він також входить до марроканської суміші прянощів для м'ясних страв «ras el hanout» разом із чорним перцем, мускатним горіхом, гвоздикою та куркумою. В Ефіопії Піппалі додають у дуже гостру суміш «bebebere», яку теж традиційно використовується до м'яса. Вона робиться з обсмажених до потемніння сухих чилі, з додаванням довгого та чорного перцю, імбиру, насіння коріандру, шамбали та невеликої кількості ажгону. Для солодкого тону кладуть корицю, кардамон, гвоздика та запашний перець. Після декількох хвилин сухого обсмажування всі спеції подрібнюються разом. Солодко-жвучий смак Піппалі добре поєднується з гострими добавками до сирів у фондю або винних соусах.
Основні | |
---|---|
Виробник | Shri Ganga |
Країна виробник | Індія |
Вага | 100 г |
Форма випуску | Порошок |
- Ціна: 503 ₴