Смак: пряний/гострий
Енергетичні характеристики: зігрівальний ВК — П +
Активні компоненти: ефірні олії, що складаються з кімолу, кіміну та кумінового альдегіду.
Впливає на органи: печінка, селезінка
Впливає на системи: травну, дихальну, нервову
Терапевтична дія: вітрогінна, шлункова, протибольова
Рекомендується у разі: слабкості шлунка, супроводжуваної газами, кольками, головним болем
Протипоказання: підвищена кислотність, висока Пітта
Для лікування вживати у формі: настою, цілих насіння, порошку.
В Аюрведичній медицині кумін (окремо або в поєднанні з меленим коріандром, фенхелем або кардамоном) рекомендується вживати у разі захворювання органів травлення, для прочищення дихальних шляхів, під час кашлю з виділенням слизу, а також для заспокоєння нервової системи.
З куміном можна готувати ароматний лікувальний чай або просто додавати його насіння в їжу. Кумін також сприяє гарній роботі нирок. Густий напій із куміну (2 ч.л. заварені склянкою води) має м'яку проносну та сечогінну дію.
Кумін виводить з організму шлаки та непереварені відходи їжі. Лікувальний чай з 1 ч. л. насіння кмину, фенхелю та коріандру, залитих 2 чашками киплячої води, прекрасно допомагає перетравлювати їжу, дає силу та поліпшує настрій. Ефірні олії куміну тонізують м'язи кишківника, покращують травлення. Чай із насіння куміну (1 ч.л. на склянку води) усуває нудоту та блювоту, зокрема, у жінок на перших місяцях вагітності.
А ось що йдеться про властивості куміну в давній арабській медицині «Мудрість століть»: «Якщо жувати кумін із сіллю та ковтати, то усувається зайва волога в шлунку. Якщо ж його підсмажити й потім настояти в оцті, він дуже сильно закріплює шлунок і усуває з нього вологі речовини.
Кумін загоює рани, для чого його кладуть прямо в серцевину рани. Кумін дуже корисний для старих і людей із холодною та вологою натурою».
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Індія |
Вага | 0.1 г |
- Ціна: 107 ₴